20 oct.

 images (2)

Conform art.61 lit.a din Codul Muncii, coroborat cu art.248 alin.1 lit.e din acelaşi cod, angajatorul are dreptul de a dispune concedierea salariatului, urmată de desfacerea CIM ca sancţiune disciplinară, în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin CIM, CCM aplicabil sau ROI.

 

Angajatorul dispune de prerogativa disciplinară, Codul Muncii prin art.247 alin.1 dându-i dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

 

Desfacerea disciplinară a CIM este cea mai severă sancţiune disciplinară prevăzută de Codul Muncii.

 

Scopul desfacerii CIM este îndepărtarea salariatului care prin acţiunile sale aduce prejudicii materiale şi/sau morale imaginii societăţii prin nerespectarea regulilor generale şi specifice din unitate în legătură cu prestarea muncii şi conduitei, relaţiilor ierarhice şi funcţionale etc.

 

Sancţiunea desfacerii CIM se poate aplica doar în urma efectuării cercetării disciplinare prealabile, prin care se determină dacă salariatul se face sau nu vinovat şi gradul de vinovăţie.

 

Abrevieri:

CIM – contract individual de muncă

CCM – contract colectiv de muncă

ROI – regulament de ordine interioara (regulament intern)

1 Comment

  • tv online 2013-12-30 at 20:10

    Foarte bun. Cea ce am citit pe website-ul dvs. despre Desfacere disciplinara CIM – Proform Office – Cursuri autorizate | Proform Office Timisoara – Cursuri de Formare Profesionala m-a impresionat. Va felicit pentru dezvoltarea http://www.proformoffice.ro, care e un site care trebuie distribuita.

    Răspunde

Leave a Comment